Overzicht competenties klantenservice medewerker

Nederland kent bijna 200.000 mensen die bij een klantenservice werken. Welke competenties klantenservice medewerker zijn er nodig voor die functie? Dat hangt van de branche af waarin je werkt. Bij een servicedesk van de overheid is een minder commerciële houding nodig, maar moet je bereid zijn om de klant echt naar tevredenheid te helpen. Bij commerciële bedrijven gaat het er vooral om dat je de klant iets verkoopt of hem ergens mee helpt, waar ook jouw werkgever beter van wordt. Dan gaat het er dus minder om dat je klantvragen beantwoordt, maar dat je een klant overhaalt om iets te gaan doen.

Competenties klantenservice medewerker overheid

Bij de competenties klantenservice medewerker bij de overheid ligt de focus op klantgerichtheid. Dat wil zeggen dat je naar de klant uitstraalt dat je hem wilt helpen. Dat doe je door goed te luisteren, door hem antwoorden te geven waaruit blijkt dat je met hem meedenkt, en door hem constructieve oplossingen aan te bieden. Je mag daarbij best een doortastende houding hebben en het probleem met veel energie aanpakken, maar de klant moet niet het gevoel krijgen dat hij onder druk wordt gezet. De competenties klantenservice medewerker bij de overheid zijn samen te vatten in de term ‘servicegericht’.

Competenties klantenservice medewerker commercieel bedrijf

Als medewerker klantenservice bij een commercieel bedrijf ligt de focus veel meer op het overhalen van klanten om iets te doen. Je bent in staat om kort en bondig uit te leggen waarvoor je belt en je kunt de klanten op overtuigende wijze inspireren. Eén van de competenties klantenservice medewerker bij een commercieel bedrijf die erg belangrijk is, is dat je vlot kunt werken. Door flink aan te pakken haal je je targets: je weet de gesprekken snel af te ronden op een manier die voor jouw werkgever en voor de klant tevredenstellend is.