Je hypotheekrente 20 jaar vast: hoe doe je dat?

Hypotheek

We willen natuurlijk allemaal wel lage vaste lasten hebben. Dan houd je immers meer geld over voor leuke dingen. Je hypotheekrente 20 jaar vast zetten kan een stap in de goede richting zijn. Met name als je hypotheekrente erg laag is, dan kan het gunstig zijn om deze vast te zetten. Dat is echter niet altijd mogelijk.

Hypotheekrente vastzetten

Over het algemeen geldt: hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger het rentepercentage. Kies je voor een korte rentevaste periode, dan betaal je dus minder rente. De kans bestaat dan wel dat de hypotheekrente een stuk hoger is aan het einde van je rentevaste periode. Je moet dus altijd goed nadenken over deze beslissing want het is een soort garantie voor de toekomst. Zet je het te lang vast? Dan krijg je er misschien spijt van, want als de hypotheekrente flink omlaag gaat dan ga je behoorlijk balen. 

Hypotheek

Rentevast: 10, 20 of 30 jaar

Kies je voor een rentevaste periode van 10 jaar of langer, dan mag je veel meer lenen dan bij een kortere rentevaste periode. Dat komt doordat de banken bij het bepalen van de maximale hypotheek vanaf een rentevaste periode van 10 jaar uit mogen gaan van de daadwerkelijke hypotheekrente.

Dertig jaar is zeker niet altijd beter

We denken nog altijd dat een rentevaste periode van dertig jaar heel gunstig is. Dat is helaas helemaal niet meer standaard het geval. Er kan nog zoveel gebeuren en de woningmarkt is zo onzeker momenteel dat het zomaar kan dat je jezelf vastzet voor een bedrag dat nog flink gaat zakken. 20 jaar is een goede middenweg.