Sparen of beleggen? dit is momenteel de beste keuze

Het is een vaak terugkerende vraag: wat is de beste bestemming voor je spaargeld: blijven sparen, of toch beleggen? Want we hebben allemaal onze redenen om te sparen. Voor die nieuwe auto, voor de vakantie, of wellicht voor je huis. Allemaal redenen om geld opzij te zetten en te sparen. Maar wat is de ideale keuze, sparen of beleggen? Je leest het in deze blog.

Sparen

Sparen is natuurlijk de meest veilige manier van beleggen, omdat het je zekerheid geeft. Niemand kan bij je spaargeld, behalve jijzelf, en je hebt altijd direct toegang tot je spaargeld. Maar waar je vroeger 5 tot 10 procent rente per jaar ontving over je spaargeld, zijn de spaarrentes vandaag de dag vrijwel te verwaarlozen, en bij sommige banken zelfs negatief. Als je dat naast de stijgende inflatie legt, merk je al snel dat je geld niet meer waard wordt, maar eerder zelfs minder. Om te sparen is het dus ideaal als je zekerheid wilt hebben dat je elke maand risicoloos en veilig wat opzij kan zetten. Maar als belegging levert het je weinig op.

Beleggen

Beleggen kan veel meer opleveren. Met de nadruk op kan, want beleggen is ook een stukje risicovollers. Je belegging kan namelijk ook in waarde dalen, en dan wordt je spaargeld opeens minder waard. Het spreiden van je beleggingen is dan ook een veiligere keuze: denk hierbij aan ETF’s, Crypto, vastgoed en aandelen. De grootste voordeel van beleggen is de toekomstpotentie, en de waardestijging die daar bij kan komen kijken. 

Sparen of beleggen?

Afhankelijk van je eigen positie kan je sparen of beleggen. Je kan er natuurlijk ook kiezen voor een combinatie van sparen en beleggen. Zo hou je wel geld in eigen beheer en achter de hand, en kan je ook de potentie van beleggen benutten. Benieuwd naar de mogelijkheden van je spaargeld beheerd laten beleggen in de crypto? Bekijk Yieldt.com.