Hoe kun je een schadevergoeding letsel eisen?
Als je letsel hebt opgelopen tijdens een ongeval waarvoor een andere partij aansprakelijk is, kun je een schadevergoeding letsel eisen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een verkeersongeval of om een bedrijfsongeval. Maar hoe kun je nu en schadevergoeding letsel eisen? In dit artikel leggen wij uit welke stappen je hiervoor moet zetten.
- Stel een overzicht samen van alle kosten
De schadevergoeding letsel die je gaat eisen bestaat uit alle kosten die op enige wijze voortvloeien uit het ongeval. Hierbij kun je denken aan medische kosten en kosten voor schade aan je bezittingen. Echter zijn er ook andere kosten die je hierin kunt meenemen waar vaak niet aan wordt gedacht, zoals kosten voor arbeidsongeschiktheid, kosten voor huishoudelijke hulp en een vermindering op je no-claim korting. Ga hier daarom eens goed voor zitten en bedenk welke kosten die je hebt gemaakt (of nog gaat maken) zowel direct als indirect voortkomen uit het ongeval.
- Verzamel bewijzen
Nu je precies weet welke kosten je allemaal hebt gemaakt, is het tijd om hiervoor bewijzen te verzamelen. Hierbij kun je denken aan facturen, bonnetjes en verklaringen van bijvoorbeeld je arts, je werkgever of je verzekering. Verzamel zoveel mogelijk bewijzen, zodat je kunt laten zien waar je schadeclaim precies uit bestaat.
- Tegenpartij aansprakelijk stellen
Als je een overzicht hebt van alle kosten en alle bewijzen hiervan hebt verzameld, kun je de exacte hoogte van de schadevergoeding berekenen. Zodra je dit hebt gedaan, kun je de tegenpartij aansprakelijk stellen en een schadevergoeding eisen. Indien het om een bedrijfsongeval gaat, doe je dit bij je werkgever. Gaat het om een verkeersongeval? Dan doe je dit via de verzekering. De tegenpartij kan geheel of gedeeltelijk bekennen of geheel ontkennen. Bekent de tegenpartij slechts gedeeltelijk of ontkent hij of zij schuld? Dan kun je samen met een letselschadeadvocaat een rechtszaak tegen deze partij aanspannen.