Wat valt er onder duurzaamheid

Wat valt er onder duurzaamheid

Weet jij wat er onder duurzaamheid valt? Doe de check!

Duurzaamheid is een term die regelmatig wordt gebruikt. Zowel in het bedrijfsleven als thuis. Dat komt doordat duurzaamheid een steeds belangrijker thema wordt. Iedereen is er dan ook op een manier wel mee bezig. Maar wat valt er onder duurzaamheid? Duurzaamheid is namelijk een enorm breed begrip. Vaak denkt men aan groene energie en CO₂-uitstoot, maar in werkelijkheid omvat de term duurzaamheid veel meer dan dit. Wij vertellen je graag meer over de definitie van duurzaamheid.

Duurzaamheid definiëren

Er is niet één definitie van duurzaam. Als je namelijk even Googelt kom je al gauw een hoop verschillende definities tegen. De VN-commissie Brundtland definieerde in 1987 een duurzame ontwikkeling als een ontwikkeling die voorziet in de behoeften van de huidige generatie, zonder de behoeften van toekomstige generaties, zowel hier als in andere delen van de wereld, in gevaar te brengen. Deze quote wordt gezien als de grondlegger van de moderne visie op duurzaamheid. Deze visie is namelijk dat je een duurzame keuze maakt als je in jouw eigen behoeften kunt voorzien in het heden, zonder het vermogen van toekomstige generaties om diezelfde keuze te maken in gevaar brengt.

Planet, people, profit

Als we deze definitie van duurzaam aanhouden, zal het je niet verrassen dat duurzaamheid dus over meer gaat dan alleen groene energie en CO₂-uitstoot. Duurzaamheid bestaat uit drie verschillende pijlers, namelijk ecologische duurzaamheid, maatschappelijke duurzaamheid en economische duurzaamheid. Dit wordt ook wel aangeduid met planet, people en profit.

Planet

Planet is dus de ecologische duurzaamheid. Hierbij gaat het over het milieu en de planeet en wordt er gekeken naar de ecologische voetafdruk die jij met jouw bedrijf hebt.

People

Dan is er ook de sociale duurzaamheid, aangeduid met people. Hierbij gaat het dus over mensen. Dit is vaak wat lastiger te kwantificeren dan ecologische duurzaamheid, maar wel minstens net zo belangrijk! Door goed te letten op de sociale duurzaamheid binnen jouw bedrijf, denk aan werkdruk, werkplezier, ziekteverzuim, etc. kun je namelijk nog lang genieten van de mensen die binnen jouw bedrijf rondlopen.

Profit

De economische duurzaamheid, profit, is als het ware een combinatie tussen planet en people. Naast dat je let op de ecologische en sociale duurzaamheid, moet je ook zorgen dat er winst gedraaid wordt. Want zonder economische duurzaamheid heeft het weinig zin om op de sociale- en ecologische duurzaamheid te letten.

Is jouw bedrijf duurzaam?

Wie duurzaam wil ondernemen, zal de bedrijfsvoering moeten aanpassen op alle drie de pijlers van duurzaamheid. Doe jij dit al met jouw bedrijf? Dan ben je zeker goed bezig! Ben je hier nog niet mee bezig? Dan raden wij je aan om je hier wat meer in te verdiepen. Niet alleen voor onze planeet, maar ook voor de toekomst van jouw bedrijf. Op deze website lees je alles over het zakelijk leven. Ben je benieuwd naar meer? Klik dan hier.