Een incasso bureau: wil je er werken?

Een incasso bureau: je weet wel, je krijgt daar soms een brief van in de bus omdat je te laat bent geweest met het betalen van een bedrag voor een besteld product van een webshop. Het liefst heb je er helemaal niks mee te maken. Maar indien je op zoek bent naar een baan is het een heel ander verhaal. Misschien wil je wel werken bij een incasso bureau. De betekenis van zo’n bureau wordt dan heel anders, want misschien ga jij er wel jouw carrière van maken. Het kan een interessant beroep zijn want je komt met veel mensen en bedrijven in aanraking en de verdiensten zijn goed. En als je stevig in je schoenen staat en intelligent bent kun je er echt heel rijk mee worden!

Wat doe je precies als incassomedewerker?

Allereerst: wat doe je precies als je werkt bij een incasso bureau? Je moet bijvoorbeeld contact leggen met debiteuren. Je gaat er daarbij voor zorgen dat zij de schulden die zij hebben afbetalen aan degenen die een bedrag van hen tegoed hebben. Dat zijn de crediteuren. Dit kan op allerlei gebieden zijn. Denk daarbij aan hypotheek, of op het gebied van leningen. Jij zorgt als medewerker van een incasso bureau voor passende maatregelen indien de debiteuren hun afspraken niet nakomen. Ook hoort het bij jouw functie om betalingsregelingen te controleren. Dit betreft betalingsregelingen voor zowel zakelijke als particuliere klanten. Je hebt veel externe contacten, zoals met juristen of met de rechtbank. Het is dus een hele veelzijdige baan. Je helpt jouw klanten dan bij het innen van grote bedragen, en zelf krijg je daar per factuur een bepaalde vergoeding voor. Soms is dit een vast bedrag, en soms is het een percentage, afhankelijk van hoeveel tijd het kost om hem te innen.

Welke opleiding moet je volgen als je bij een incasso bureau wilt werken?

Indien je bij een incasso bureau wilt werken of zelfs een eigen bureau beginnen wilt kun je kiezen voor de MBO-opleiding MBO Juridisch Medewerker Zakelijke Dienstverlening niveau 4. De opleiding duurt twee jaar en je bent er drie tot vijf uur per week mee bezig. Je kunt met het diploma op diverse plaatsen terecht binnen de zakelijke dienstverlening, zoals dus bij een incasso bureau. Daarnaast kun je gaan werken bij een advocatenkantoor, bank of verzekeringsmaatschappij. Je moet wel zekere taalkennis en rekenvaardigheden beheersen om aan de opleiding te kunnen deelnemen. De opleiding betreft acht modules van elk zes bijeenkomsten en tevens een praktijkprogramma.

Onderdelen tijdens je studie

Daarbij worden bijvoorbeeld de onderdelen personen- en familierecht en schriftelijke en mondelinge communicatie behandeld. Tevens leer je veel over gesprekstechnieken, omgaan met conflicten en assertief communiceren. Wat heel belangrijk is als je bij een incassobureau werkt. Indien je ook veel moet communiceren met debiteuren dien je sterk te zijn in woord en geschrift en uiteraard foutloos brieven te kunnen schrijven. Een baan bij een incasso bureau als Incassonet.nl is interessant en biedt je veel toekomstperspectief. Je breidt er ook je netwerk mee uit! Iets voor jou?