Weet je wat een vision systeem is?

machinebouw

Technologische systemen die gebruik maken van camera’s, beeldverwerking en kunstmatige intelligentie om visuele informatie te verzamelen en te analyseren, wordt ook wel een vision systeem genoemd. Deze systemen worden gebruikt om objecten te detecteren, inspecteren, meten en identificeren in verschillende toepassingen en industrieën. Vision systemen bestaan vooral uit een combinatie van hardware en softwarecomponenten. De hardware beschikt over camera’s of sensoren die beelden of video’s vastleggen, verlichtingssystemen om de objecten zichtbaar te maken, en soms ook nog lenzen en filters om specifieke eigenschappen te benadrukken. De software bevat geavanceerde algoritmes die de beeldgegevens analyseren en interpreteren.

Of ben je bekend met een robotcell?

Een robotcell is een specifieke configuratie van een industriële robot in een productieomgeving. Dit is een afgesloten ruimte waarin de robot opereert en samenwerkt met andere apparatuur in de ruimte om geautomatiseerde taken uit te voeren. Meestal bestaat een robotcel uit een industriële robotarm, sensoren, veiligheidsvoorzieningen en een bedieningspaneel. Deze robotarm kan verschillende bewegingen en taken uitvoeren. Zo kan hij objecten hanteren, assembleren, verpakken, lassen, inspecteren en nog veel meer. De sensoren in de ruimte worden gebruikt om gegevens te verzamelen over de omgeving en de objecten, zoals objectdetectie of positionering. Door hekken, lichtschermen en noodstopknoppen te plaatsen zorg je voor een veilige werkomgeving.

Zijn er overeenkomsten tussen vision systemen en een robotcel?

Een vision systeem en een robotcel zijn twee heel verschillende technologieën, maar toch zijn er overeenkomsten en kunnen ze goed op elkaar aansluiten in een geautomatiseerde productieomgeving. Een vision systeem en een robotcel zijn gericht op het automatiseren van taken in een productieproces. Zo wordt men minder afhankelijk van handmatige arbeid, en wordt het mogelijk om repetitieve en complexe taken te automatiseren. Ook maken robotcellen en vision systemen beide gebruik van sensoren om informatie te verzamelen over de objecten en hun omgeving. Daarnaast gebruiken beide systemen ook geavanceerde algoritmes en software om gegevens te analyseren, interpreteren en beslissingen te nemen op basis van de informatie die was ontvangen.