Een ondernemingsraad opzetten

Voor grote ondernemingen is het handig om een ondernemingsraad samen te stellen. Een ondernemingsraad komt op voor de belangen van het personeel van een bedrijf. Zij kunnen alles bespreken op het gebied van personeel. Een ondernemingsraad kan bijdragen leveren aan een goed functionerende onderneming. Het kan voor overzicht en duidelijkheid zorgen, waardoor iedereen weet waar hij of zij aan toe is. Het is tegenwoordig steeds belangrijker dat personeel meer inspraak heeft binnen het bedrijf. Een ondernemingsraad zorgt ervoor dat het personeel zich thuis voelt en ze voelen zich serieus genomen. Ik zou het elk midden en groot bedrijf aanraden om een ondernemingsraad samen te stellen.

 Hoe stel je een ondernemingsraad op?

Het eerste dat je moet doen om een ondernemingsraad op te stellen is om in gesprek te gaan met de verantwoordelijke personen. Beargumenteer waarom jij vindt dat er een ondernemingsraad moet komen. Probeer duidelijk te zijn en concrete voorbeelden te gebruiken waarom het goed zou zijn voor de betreffende onderneming. Vervolgens moet je potentiële mensen zien te werven die in de ondernemingsraad willen. Probeer altijd te kijken naar mensen die een goede band hebben met iedereen. Zij worden een soort leidinggevende van de ondernemingsraad. Het is dus belangrijk om de juiste personen hiervoor aan te stellen. Als laatst moet je een vergadering zien te regelen waarbij je afspraken en het plan van aanpak gaat bespreken, zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is.

Dit is natuurlijk pas het begin. Zorg ervoor dat er regelmatig meetings zijn waarbij je de voortgang bespreekt. Bekijk wat er beter kan en wat al goed gaat en probeer de feedback van iedereen serieus te nemen. Zo houd je iedereen tevreden en kan het een positieve bijdrage hebben op jullie bedrijf. Zou je hier graag hulp bij willen? Dan kan je kijken bij een adviesbureau in de publieke sector. Een andere mogelijkheid is om regelmatig een OR training te volgen. Het is natuurlijk het doel om zo efficiënt en goed mogelijk samen te werken binnen het bedrijf.